Vie Coaching in organisaties

Gezonder leven is gelukkiger leven

Vitaliteits- en Leefstijlcoaching in organisaties

Vitaliteit

Goed voor je werknemers zorgen

Als werkgever wil je medewerkers een gezonde werkomgeving bieden. Gezonde, vitale medewerkers zijn immers de sleutel naar een gezonde bedrijfsvoering. Dit vraagt een gezamenlijke inspanning van werkgever en werknemer. Uit onderzoek blijkt dat een kwart van het langdurig verzuim, stress gerelateerd is (ArboNed 2019). Des te belangrijker is het om verantwoordelijkheid te nemen en niet te wachten tot het te laat is. Verantwoordelijkheid nemen kan op verschillende manieren waarbij VIE kan helpen.

VIE biedt individuele coaching voor medewerkers met stressklachten, overgewicht of een ongezonde leefstijl en daardoor verminderde productiviteit. Maar we kunnen ook meedenken bij het nemen van structureel preventieve maatregelen om verzuim voor te zijn. Investeren in Duurzame Inzetbaarheid loont. Het leidt tot minder verzuimkosten, minder verloopkosten en een hogere productiviteit (Cascio & Boudreau, 2008).

Vie Coaching in organisaties

Duurzame inzetbaarheid

 • Medewerkers met een goede gezondheid zijn ruim 20 procent productiever dan mensen met een slechte gezondheid (World Economic Forum, 2008). Ze zijn energieker en gemotiveerder en dus productiever.
 • 35% van de werknemers geeft werkstress of werkdruk als reden voor verzuim (TNO, 2018.)
 • De Return on Investment van een werkplekvitaliteitstraject is 6:1. Voor elke geïnvesteerde euro worden er zes verdiend (Berry, Mirabito, & Baun, 2010).
 • De kans op uitstroom naar arbeidsongeschiktheid is voor iemand met een slechte fysieke gezondheid zes keer zo hoog en zijn kans op een verminderd werkvermogen is twee keer zo hoog (TNO, 2018).
 • Gezonde en vitale medewerkers werken 19% nauwkeuriger, genereren 37% meer verkoop en zijn 3x creatiever (Achor, 2011).
 • Aandacht voor vitaliteit reduceert ziekteverzuim, verkleint de kans op stress en burn-out en verlaagt het verloop.
 • Ouderen moeten langer doorwerken waardoor aandacht voor gezondheid van belang is.
 • Jongeren kiezen voor organisaties die aandacht hebben voor werkgeluk en vitaliteit.

Stappenplan

Hoe gaan we te werk?

Onze individuele coaching geeft inzicht in hoe medewerkers aan hun eigen vitaliteit kunnen werken. Daarbij is het doel te zoeken naar meer balans op allerlei vlakken. Omgaan met spanning, persoonlijke omstandigheden, voeding, het sociale leven, gewoontes, slaap en beweging.

Het stappenplan dat met een cliënt wordt doorlopen ziet er als volgt uit:

Stap 1: een individueel traject met een of meerdere medewerkers. Dit bestaat uit gemiddeld 4-6 gesprekken (en interventies) en 2 terugkom-momenten.

Stap 2: De individuele trajecten leveren relevante informatie voor de organisatie. Deze informatie wordt vertaald naar een advies over hoe uw organisatie kan werken aan vitaliteit (zonder de privacy van de medewerkers te schenden). Een advies op maat na het in kaart brengen van de behoeften van uw medewerkers dus.

Stap 3: Gezamenlijk ontdekken we hoe deze adviezen geborgd kunnen worden in de HR-instrumenten van uw organisatie waardoor vitaliteit nog steviger wordt ingebed. Met als resultaat gelukkigere medewerkers en economische vooruitgang.

De impact die aandacht voor vitaliteit op uw organisatie kan hebben, berekenen we graag. Vervolgens stellen we een pakket op maat op met als basis de bovenstaande stappen.

Vie Vitaliteit Leefstijl Coaching beweging

Vie

 • begeleidt organisaties en individuele werknemers bij het vitaler worden;
 • gelooft dat een duurzame verandering alleen mogelijk is als je naar het totaalplaatje van iemands leven kijkt (voeding, slaap, werk- en privé-balans, zingeving, spanning en ontspanning, loopbaanplanning, talenten en valkuilen);
 • neemt de verantwoordelijkheid niet over maar helpt die zelf te dragen;
 • kan de medewerker helpen naar een leven met meer energie en zelfvertrouwen;
 • baseert zich op wetenschap, niet op trends en hypes;
 • stelt naar aanleiding van de individuele trajecten en groepssessies een advies op over hoe vitaliteit vorm kan krijgen in uw organisatie;
 • werkt samen met u aan een interessante ROI.

Tip

Er zijn verschillende mogelijkheden om kosten (deels) vergoed te krijgen. Vanaf 2021 zijn er als werkgever van minimaal 2 werknemers weer mogelijkheden om de ESF subsidie voor Duurzame Inzetbaarheid aan te vragen. Particulieren kunnen de kosten (afhankelijk van de zorgverzekeraar) vergoed krijgen via de basisverzekering.

Scroll naar top